Ik neem je mee op een fietstocht naar het hart van de bastides en kloven van de Aveyron! Volg mij van Villefranche de Rouergue naar Najac via Villeneuve d'Aveyron om prachtige landschappen te bewonderen...

Vanuit Villefranche de Rouergue, zadel op!

Net aangekomen bij Villefranche-de-Rouergue, Ik besluit de hoogte te nemen, richting de Calvarieberg met een uitzonderlijk uitzicht op de daken van de Koninklijke Bastide en aan de andere kant, iets hoger, zicht op de groene kloven van Aveyron. Vanaf hier denk ik de route getekend door Alzou, rivier die ik omhoog zal gaan in de richting van Farrou.

Ik neem een ​​weg met flauwe bochten om het kleine dorpje Saint-Rémy een paar kilometer verderop te bereiken. Na een eerste verfrissing pauze, neem ik een paar minuten de tijd om de Molen van de Kunsten van Saint Remy. In dit mooie stenen gebouw denk ik na over: hedendaagse werken boeiend: schilderijen, installaties, sculpturen… ik laat mijn fantasie en mijn emoties de vrije loop…

Ga naar de causse

Het is nu tijd om te vertrekken om mijn reis voort te zetten, ik ga terug op mijn op de fiets en weer op pad. Onderweg maken de landschappen van de kloven plaats voor die van de oorzaken. Terwijl ik passeer, galopperen ooien en lammeren door de weiden om hun toevlucht te zoeken in de schaduw van de eiken.  

Ik kom aan en ontdek het charmante dorpje Villeneuve d'Aveyron. Een prachtig geplaveid plein, de Place des Conques, prachtige gevels, waaronder die van het gebouw waarin het zich bevindt Galerie Jean-Marie Perier kalkstenen gebouwen, van wit tot oker, prachtige gevels, de Soubirane-poort en zijn toren. Geen twijfel, ik ben goed in een middeleeuws dorp en rustige omgeving van Zuidwest-Frankrijk. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een ​​ontspannende en verfrissende pauze te nemen op het terras van een café, in de schaduw van de arcades. 

Ik stap weer op de fiets voor mijn volgende etappe: de hunebedden van Martiel. ik draai door de eikenbossen, kom ik koeien, buizerds en zelfs een hert tegen! Eenmaal op het pad van de hunebedden, doe ik prachtige ontdekkingen... Midden in de natuur observeer ik verschillende megalieten, opmerkelijke duizend jaar oude rijkdommen! Niet ver daarvandaan ontdekte ik een van de zeldzame cazelles met twee verdiepingen in de regio.  

Voor mijn middagmaal besloot ik een omweg te maken (makkelijk! het is allemaal vlak) langs de vogelmeer en eet bij Bannac's tafel in de schaduw van de eiken naast de oude molen. Op het menu staan ​​verschillende lokale specialiteiten zoals eendenworst, farçou, cabécou en croquande, allemaal vergezeld van een ambachtelijk biertje. De plaats is kalm en vredig, ideaal voor het maken van een dutje in het gras onder de eiken aan de rand van het water. Liggend naast mijn fiets laat ik me in slaap wiegen door het getjilp van vogels voordat ik mijn helm en mijn rugzak opzet.

Van Martiel tot Najac

Het wordt tijd dat ik terugga naar La Rouquette om de sculpturen van Pierre Prevost, een kunstenaar-dichter en zijn "betoverde pad". Om daar te komen, beklim ik de heuvel richting Léonard en vervolgens richting de chemin de Combarel.

Wat een overvolle fantasie, wat een kleuren en wat een humor! Een haakje van fantasie! De ziel van mijn kind wijst met het puntje van zijn neus. 

D. Viet – CRTL Occitanie

Richting Monteils over de schaduwrijke weg die langs de beek Assou loopt. Het is een beetje warm aan het begin van de middag, ik profiteer van het gevoel van de lucht op mijn huid, in mijn haar. Op het stuur van mijn fiets voel ik me vrij en dichter bij de elementen om me heen...

uit het dorp Monteils, de serieuze dingen beginnen, een lange en regelmatige klim door bossen en weiden om bij de vier wegen van Mazerolles te komen. Ik koos ervoor om door dit gehucht te gaan om te genieten van een van de meest prachtige panorama's wat uitnodigt tot nadenken.

Vanaf daar is het een gestage afdaling naar de rivier de Aveyron. Afdaling met meer dan 40 km/uur verzekerd en haren in de wind. Vuur ! de dorp Najac parades voor mijn ogen, gebouwd langs een rotsachtige bergkam alsof het op de ruggengraat van een draak rijdt, van de faubourg-wijk naar de pauze-wijk. Ik onderscheid duidelijk de koninklijk fort et Sint-Jan de Evangelistkerk. Mijn einddoel voor vandaag ligt voor mij.

Na de klim richting het dorpje Najac sluit ik mijn fietsdag af met mijn hoofd vol beelden en onuitwisbare herinneringen.

Mijn kleine advies

Ik ben een fietsliefhebber, het hoogteverschil en de grote afstanden schrikken mij niet af! Als je een aspirant-fietser bent, kun je beginnen met een gemakkelijkere route. De paden van de Causse de Villeneuve vormen een perfecte speeltuin voor beginners!

Stephanie

Over Stephanie

100% lokaal! Ex-creator en organisator van rondreizende verblijven "La Balade des Cités Médiévales", "Terre d'Histoire et Village d'exception"... Ik raad ze aan om de omgeving, zijn geheime en rustige paden, zijn kleine drukke weggetjes te ontdekken! Wandeltochten, fietstochten of mountainbiketochten, via ferrata... Ik verveel me nooit in deze hoek van Occitanië!

Was deze inhoud nuttig voor u?