Volg mij van Salles-Courbatiès naar Najac voor twee dagen wandelen tussen bastidesteden en de kloven van de Aveyron. Iets meer dan 36 kilometer over de GR 62b en de GR 36 richting Santiago de Compostela.

Vertrek met de trein vanuit Najac

Aurelie Michel
Fort van Najac

Het is met een prachtig uitzicht vanuit een lage hoek van de kerker van de Koninklijk fort van Najac (200 meter boven de Aveyron) dat ik geduldig wacht op de aankomst van mijn trein. Hij is er; Ik neem plaats in een van de 2 auto's. Dat is het, de reis begint... 

Korte reis van 15 minuten naar Salles-Courbatiers maar eerste ontdekking: de kloven van de Aveyron gezien vanuit de trein tussen Najac en Monteils. 11 bruggen, 9 tunnels, dit is het technische hoogstandje dat werd bereikt tussen 1853 en 1858 om de 6 km spoorlijn aan te leggen die deze 2 dorpen met elkaar verbindt. 

Groen, bebost, geheel door land omgeven en weelderig zijn de woorden die in me opkomen als ik uit het raam kijk.  

Eerste stop: Salles Courbaties – Villeneuve d'Aveyron

Na een eerste stop van de trein in Villefranche de Rouergue, vertrekt de trein om de causse over te steken en aan te komen op het station van Salles-Courbaties waar wacht me op het perron van het piepkleine station: Stéphanie. Inderdaad, wat een geluk! Zij zal vanavond mijn bagage naar mijn tussenstop dragen en ik vertrek licht voor 7.5 km wandelen.

Hier ben ik op de Causse de Villeneuve! Ik kreeg te horen dat je de Causse zult zien, het is een uitgestrekt kalksteenplateau, dor en droog met weinig vegetatie en veel kiezels... Nou, wat een verrassing: rietveld, grote staartvin, roerdomp, watersnip, rietgors, St. Maartenskiekendief, waterral…. Ja, een wetland op kalksteengrond is zeer zeldzaam! ik Kruis het moeras van Montaris die uitmondt in de rivier La Diège. Als je net als ik de kans hebt om een ​​local te ontmoeten, vraag hem dan om het je te vertellen de legende van de reus Gargantua naar de bron! 

Aurelie Michel

De Causse de Villeneuve

Deze prachtige witte paden zorgen ervoor dat ik terug wil komen om in de omgeving te fietsen.

Aurelie Michel
Heilig Grafkerk in Villeneuve

Mijn eerste stap is voltooid; Ik kom aan en ontdek het charmante dorpje Villeneuve d'Aveyron waar ik Stéphanie aantref, mijn gastheer vanavond op de tussenstop in het dorp.  

Na de première deze avond in het hart van de middeleeuwse stad, bezoek ik 2 stappen van mijn accommodatie Heilige Grafkerk versierd met muurschilderingen die de legende van de opgehangen/afhankelijke vertegenwoordigen, een legende die precies verband houdt met de weg naar Santiago de Compostela!

Tweede etappe: Villeneuve – Villefranche de Rouergue

Ik vertrek vandaag voor een wandeling van 14 km om de oorzaken vlak reliëf, zacht en gemakkelijk, genoeg om me te verliezen in mijn meditaties. Ik zak weg in het eikenhout en hoor het gezang van vogels, maar welke?

De verhalenvertellers

Cazelle of gariotte?

Deze droge stenen constructies hebben voor mij geen geheimen meer.

À Villefranche-de-Rouergue Ik vind de rivier de Aveyron. Mijn aankomst in de middag geeft me tijd om de Kapel van Saint Jacques, de kapel van de zwarte boetelingen et Chartreuse Saint Sauveur.

Na deze drukke dag maak ik gebruik van deze comfortabele en originele kamer: een rond bed in de Hotel Les Fleurines. Romain, de eigenaar adviseerde me een goede tafel voor deze avond op een steenworp afstand: Gaya. Verse producten bereid met smaak en inventiviteit, ik geniet ervan!

Nu is het tijd om te gaan slapen. Ik zeg welterusten tegen de kapel van de Zwarte Penitenten die ik vanuit mijn raam kan zien voordat ik in een diepe slaap wegzak.

Laatste halte: Villefranche de Rouergue – Najac 

Na 3 dagen, terwijl ik vorderde, had ik tijd om op te warmen! Vandaag is mijn laatste wandeldag: 22.5 km.

Om mijn dag te beginnen, weer een landschap van Causse… en rond Rouquette langs de lage muren en aan de voet van de eiken had ik de kans om orchideeën te zien: de paarse orchidee, de mannelijke orchidee maar ook de vliegenorchidee en de bijenorchidee. inderdaad, de Moor van La Borie en zijn geclassificeerde droge gazons Gevoelig natuurgebied et Natura 2000-gebied zeldzame en beschermde soorten bevatten. Mei was voor mij de ideale maand om ze te observeren.

Sylvie Bos
Monteils

Aankomst in Monteils, Ik maak gebruik van de bakker en de supermarkt in dit rustige en vredige dorpje om mijn ontspannende picknickpauze te nemen, liggend in het vers gemaaid groene gras langs de oever van de beek en de kleine houten brug.

Na een kopje koffie op het terras bij de dorpsbar vertrek ik voor de resterende 8.5 km.

Bij het naderen van Najac is de grond niet meer hetzelfde, het terrein is ruiger. Ik kom heide-, brem- en kastanjebomen tegen, bomen die eeuwenlang mensen en vee hebben gevoed.  

Aan het eind van mijn dag wacht me een grote beloning: de superb middeleeuwse stad Najac ! De cirkel is rond

Vannacht slaap ik om de Oustal del Barry ! In het hart van het dorp Najac wacht me een comfortabele kamer. Ik ga er twee nachten doorbrengen om ten volle te kunnen profiteren van deze uitzonderlijke middeleeuwse site.

Mijn advies

Profiteer van de treinlijn Aurillac – Toulouse waarop u stopt in Salles-Courbatiès, Villefranche de Rouergue en Najac. Echt comfort voor roaming-reizen!

Stephanie

Over Stephanie

100% lokaal! Ex-creator en organisator van rondreizende verblijven "La Balade des Cités Médiévales", "Terre d'Histoire et Village d'exception"... Ik raad ze aan om de omgeving, zijn geheime en rustige paden, zijn kleine drukke weggetjes te ontdekken! Wandeltochten, fietstochten of mountainbiketochten, via ferrata... Ik verveel me nooit in deze hoek van Occitanië!

Was deze inhoud nuttig voor u?